STICHTING TRANSGLOBAAL EXISTENTIALISME & MUZIEK

HOME

Dit is the internet site van STEM-TESAM (de meest gebruikte handelsnaam van STEM), een stichting gevestigd in Nederland op 21 november 2022. Het doel van STEM-TESAM is een hogere kwaliteit van leven in de wereld door de combinatie van existentialisme en muziek.

De stichting gebruikt innovatieve methodes, maar is geworteld in folk, blues, rock (n roll) en populaire muziek. STEM-TESAM verbindt met andere muziek en vertoont affiniteit met wat kan worden beschouwd als moderne muziek.

De meeste inspiratie is afkomstig van de Amerikaanse cultuur, voornamelijk muziek en cinema. The American Dream is een belangrijk fenomeen in dit verband. De term is bekend gemaakt door schrijver en historicus James Truslow Adams in 1931 met zijn boek The Epic of America. Die transponeren naar The European Dream is iets waarvan we denken dat het nodig is.

De stichting richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor de mensheid met waardevolle wetenschap die is ontdekt. DIe over de wereld verspreiden met toegankelijke communicatie en Nederland als basis is de methode.

Engelstalige songs kunnen worden beschouwd als de ultieme vorm van communicatie. Engelse songteksten zijn een belangrijk aandachtspunt voor STEM-TESAM in muziek, waar mogelijk in een toegankelijke, niet intellectuele vorm. Nederlands zijn kan een onvermijdbaar afwijkend maar waardig perspectief op de engelse taal bieden.

De gitaar wordt beschouwd als het meest passende, draagbare en betaalbare instrument om zang mee te begeleiden. Het vrije woord dat op deze wijze met de songteksten kan worden gebracht, pakt heel democratisch uit. Het kan zowel muziek, kunst als literatuur zijn.

De zanger/gitarist krijgt de meeste aandacht, indien nodig zonder band, groep of orkest. Zo is het een heel economische vorm die kan bestaan met minimale voorstellingen.

Vanuit deze ideeën ontstond de STEM-TESAM Canon of Rock n Roll. Het is een geschiedenis van deze ontwikkeling in muziek vanuit het perspectief van de stichter. Het is te vinden via het menu hierboven.
Captain Beefheart